torsdag 25 juli 2013

Syltade/inlagda Gröna tomater

Jag fick inspirationen till detta av min fars särbo som hade gjort det till honom. Jag frågade inte henne efter recept utan googlade efter det istället. Jag gillar att prova nya recept och lära mig saker inom matlagning som det äldre generationerna använder/använde sig av.

Tomaterna köpte jag om minnet inte totalt sviker mig på en gårdsbutik i Onslunda på Österlen. Just denna gården odlade själva tomater i stora mängder. Jag fick dock specifikt fråga efter det gröna tomater då det inte låg framme i själva butiken.

Låt 9 gröna tomater som prickats med udden av en kniv sjuda i 2 min med nästan 2 liter vatten och 1 msk salt som kokats upp en stor kastrull. Sen lyft av tomaterna och lägg dom i en sil, men det går lika bra med ett durkslag. Skölj ur kastrullen så du kan använda den igen för att koka upp lagen, man vill ju slippa disk.

Lagen kokas på 2 dl ättiksprit(12%), 2,5 dl socker, 3 dl vatten, 7 vita pepparkorn, 3 kryddnejlikor, 1 kanelstång och en bit ingefära stor som ett finger. Koka upp lagen och se till att sockret har smällt. 
Lägg sen i tomaterna och låt det sjuda i 10 min.

Lägg sen över tomaterna i burken som du sen tidigare steriliserat. Låt lagen koka ytterligare 10 minuter innan du häller den i burken.



Nu väntar jag förväntansfullt på att få smaka på resultatet. Ska enligt andra recept hålla i 1 år om man förvarar det mörkt och svalt. Det kommer nog hålla några dagar här när vi väl öppnat den.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar