Tomaterna köpte jag om minnet inte totalt sviker mig på en gårdsbutik i Onslunda på Österlen. Just denna gården odlade själva tomater i stora mängder. Jag fick dock specifikt fråga efter det gröna tomater då det inte låg framme i själva butiken.
Låt 9 gröna tomater som prickats med udden av en kniv sjuda i 2 min med nästan 2 liter vatten och 1 msk salt som kokats upp en stor kastrull. Sen lyft av tomaterna och lägg dom i en sil, men det går lika bra med ett durkslag. Skölj ur kastrullen så du kan använda den igen för att koka upp lagen, man vill ju slippa disk.
Lagen kokas på 2 dl ättiksprit(12%), 2,5 dl socker, 3 dl vatten, 7 vita pepparkorn, 3 kryddnejlikor, 1 kanelstång och en bit ingefära stor som ett finger. Koka upp lagen och se till att sockret har smällt.
Lägg sen i tomaterna och låt det sjuda i 10 min.
Lägg sen över tomaterna i burken som du sen tidigare steriliserat. Låt lagen koka ytterligare 10 minuter innan du häller den i burken.
Nu väntar jag förväntansfullt på att få smaka på resultatet. Ska enligt andra recept hålla i 1 år om man förvarar det mörkt och svalt. Det kommer nog hålla några dagar här när vi väl öppnat den.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar